U bent hier

Onderzoek bloedsuikerwaarden

Body: 
Voorbereiding onderzoek suikerwaarden

Uw arts heeft voor u een glucose tolerantie (OGTT) test aangevraagd. 

WAAROM DIT ONDERZOEK?

Glucose is een suiker die in veel voedingsmiddelen aanwezig is. Met behulp van dit onderzoek wordt nagegaan hoe uw lichaam reageert op een grote hoeveelheid suiker. Daarnaast wordt er een nuchtere glucose waarde bepaald. Op basis van deze informatie kan uw behandelend arts dan een uitspraak doen of u een normale, een (licht) gestoorde of een ernstig gestoorde glucose stofwisseling hebt. In het laatste geval spreken we van diabetes. 

VOORBEREIDING

Voor een glucose tolerantie test is het belangrijk dat u voldoende koolhydraten gebruikt. Dat doet u door bij elke hoofdmaaltijd een koolhydraatbron te voorzien, zoals brood, aardappelen, rijst of pasta. Als tussendoortje een stuk fruit of een fruityoghurt. 
Op de dag van het onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u 8 u op voorbhand niets meer eet, snoept of drinkt, behalve wat water of ongezoete thee. U mag ook niet meer roken en geen kauwgom gebruiken. 

HET ONDERZOEK

Voordat het onderzoek begint wordt er met een vingerprik wat bloed afgenomen om een uitgangswaarde vast te stellen.
Het onderzoek houdt in dat u een paar glazen suikerwater (ca. 300 ml afhankelijk van het gewicht) opdrinkt. Zowel voor als één en twee uur na het opdrinken van het suikerwater wordt er bloed bij u afgenomen. Uit ieder bloedmonster wordt het glucose gehalte bepaald.