Bijscholing voor artsen: ‘Voeding op Voorschrift – Evidence Based voedingsadvies in de huisartsenpraktijk’ door Dr. Kathleen Van Aken
‘Let food be thy medicine and medicine be thy food’ wist Hippocrates al in 400 vC te vertellen. In het moderne geneeskundig model kreeg voeding nog maar weinig aandacht, maar de laatste decennia groeit het bewustzijn van de impact van voeding op ziekte en gezondheid.
De vraag wat gezonde voeding nu precies inhoudt is niet eenduidig te beantwoorden, getuige daarvan de meest uiteenlopende dieethypes met bijbehorende gezondheidsclaims.
Dr. Katleen Van Aken toont in haar presentatie, die ze voor ons labo op 3 verschillende locaties in Vlaanderen gaf, een overzicht van de (patho)fysiologische aspecten van voeding, en hoe je in de praktijk als arts eenvoudige, wetenschappelijk onderbouwde voedingsadviezen kan inzetten.
Enkele basistips:
1. Kies voor verse, onbewerkte, natuurlijke voeding
2. De 3 V’s van gezonde voeding: variatie, vocht, vezels
3. Toevoegen werkt beter dan wegnemen: begin bij groenten en hoogwaardige eiwitten
4. Verminder de maaltijdfrequentie: vermijd tussendoortjes
5. Eet elke dag een regenboog: veel kleur en variatie
Dit is toepasbaar zowel in preventie als voor therapeutische doeleinden voor chronische aandoeningen zoals insulineresistentie, (auto)-immuunproblematiek en verteringsstoornissen.
#Fidlab, het laboratorium voor leefstijldiagnostiek en divisie van Medisch Labo Medina en Centrum voor Medische Analysen, biedt het ideale diagnostisch platform voor deze pathologie.
Wil je meer info over deze bijscholing? Ga naar www.fidlab.be.
Wens je al onze afgelopen en toekomstige bijscholingen te raadplegen? Surf dan naar MyAcademy.